W tym “brzydkim” cieście jest coś pięknego. I pysznego. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem zachwycało. I szybko się kończyło. Przepis od Rozkoszny to najlepsze, co może Wam się przytrafić. Przepis na ciasto w całości pochodzi z jego strony. Wypełnienie to inwencja własna.
Proste listkujące ciasto kruche z owocami – galette
(przepis dokładnie ze strony https://www.rozkoszny.pl/proste-listkujace-sie-ciasto-kruche-z-owocami/)
jedno duże galette lub dwa średnie
1 szklanka, plus dwie łyżki (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
100 g zimnego masło, pokrojonego na małe kawałki
120 g serka kremowego typu Philadelphia
dodatkowo:
Borówki około 500g
śmietana kremówka
łyżka mąki ziemniaczanej
żółtko i odrobina mleka do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj razem. Ja użyłam robota. Ciasto zawinąć w folię i odstawic do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika. To dość ważne, bo z miękkim ciastem będzie Wam zbyt ciężko pracować. Po tym czasie wyjąć ciasto, spłaszczyć je i rozwałkować dość cienko między dwoma papierami do pieczenia na kształt koła. Oczywiście możecie podsypać mąką, będzie łatwiej. Borówki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozłożyć je na cieście zostawiając dookoła margines. Następnie boki złożyć i lekko docisnąć. Ciasto ponownie wstawić do lodówki (chociaż przyznaję, że piekłam też bez wkładania i było ok). Wstawienie do lodówki sprawi, że ciasto się nie rozklei w trakcie pieczenia. Po wyjęciu nasmarować boki żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku – najlepiej góra i dół – w 220 stopniach przez około 25-30 minut. Boki muszą być dobrze spieczone.
Dla mnie najlepsze jest lekko ciepłe, podane z lodami lub bitą śmietaną.