Jakiś czas temu kupiłam bataty. Chciałam zrobić z nich coś wyjątkowego. Tak naprawdę zainspirował mnie deser, który jadłam podczas  naszego wyjazdu – były to lody, które były podane na musie z batatów. Więc, gdy znalazłam ten przepis wiedziałam, że mnie zachwyci!

Ciasto ze słodkich ziemniaków z orzechami pecan

spód:

225g ciastek digestive

85g mielonych migdałów

1 łyżka mielonego imbiru

1 łyżka cynamonu

120g masła

warstwa czekoladowa:

200g gorzkiej czekolady (za pierwszym razem, gdy robiłam to ciasto użyłam mlecznej i było zdecydowanie lepsze – gorzka czekolad dominuje smak ciasta)

50g śmietany kremówki

warstwa z ziemniaków:

450g słodkich ziemniaków

3 jajka

1 łyżka soli

1 1/2 łyżka cynamonu

1/4 łyżki gałki muszkatołowej

1 łyżka świeżo startego imbiru (użyłam w proszku)

135g cukru

120ml śmietany kremówki

do dekoracji:

orzechy pecan

Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody.

Ciastka pokruszyć. Dodać mielone migdały i przyprawy. Masło roztopić w garnuszku i wymieszać razem wszystkie składniki. Kwadratową foremkę o boku 23cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka z masłem wyłożyć na spód.

W osobnym garnuszku – wlać śmietanę i dodać pokruszoną czekoladę. Roztopioną masę czekoladową wyłożyć na ciastka i lekko rozsmarować. Zbyt intensywne rozcieranie może zniszczyć warstwę z ciastek.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ziemniaki odcedzić, rozetrzeć na gładką masę i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę z ciastek i czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Przed krojeniem wystudzić. Udekorował połówkami orzechów pecan.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.whiteonricecouple.com