Małe serniki, które nie wymagają pracy, a jedyny trud na jaki musicie się zdobyć to… poczekać, aż ostygną.

Czy znacie magazyn Food & Friends? Jak dla mnie to w tej chwili najsmaczniejszy magazyn jaki ukazał się dotychczas w Polsce. Z założenia to magazyn dla poszukiwaczy nowych smaków i miejsc, gdzie można je odnaleźć. Spotkałam się często z opiniami, że to raczej magazyn dla osób związanych z gastronomią niż dla domowych „entuzjastów” gotowania, że magazyn się raczej ogląda niż „używa”. Dużo w tym prawdy, składniki często są niedostępne fizycznie bądź cenowo, ale… myślę, że nie można do nich podchodzić zbyt serio. Warto się za to zainspirować połączeniem składników czy podaniem potrawy. Ja znalazłam coś dla siebie, a efekty tego znajdziecie poniżej.

Mini sernik z białą czekoladą i orzechami
składniki na 4 osoby
100g białej czekolady
100g serka Philadephia (choć ja też używałam Piątnicę)
100ml śmietany kremówki
1 jajko

do przybrania:
garść orzechów pistacjowych
garść orzechów brazylijskich
1 łyżka orzeszków piniowych

Rozpuść białą czekoladę, ser i śmietanę, a następnie odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj jajko. Rozdziel na porcje do foremek i przez około 40 minut zapiekaj w piekarniku w temperaturze 100 stopni. Sernik rośnie więc nie nalewajcie masy do pełna.

Po upieczeniu nie wyjmujcie ich od razu z piekarnika tylko pozwólcie wystygnąć przy uchylonych drzwiach piekarnika. Odstaw w chłodne miejsce. Posiekaj drobno orzechy i posyp nimi sernik. Sernik miał być podany według przepisu w magazynie z sorbetem z poziomek, ale… to dość trudno dostępny dla mnie składnik więc skorzystałam z gotowego sorbetu z mango Grycana i owoców.

Dodaj komentarz