Dziś kontynuacja marchewki. Tym razem zupa krem. Powstała tak naprawdę z myślą o moim Synku, ale jak ją dobrze przyprawić okazała się, że smakuje także nam. Jest kremowa, rozgrzewająca i dość sycąca. Dodatkowo posypałam ją pieprzem cytrynowym i od razu pożałowałam, że nie mogę Wam przesłać tego zapachu…

Zupa krem z marchewki

Składniki na 2 porcje:

około 1/2 kg marchewki

1 litr rosołu (brzmi hucznie, ja po prostu wygotowałam 3 skrzydełka z warzywami)

sól, pieprz (ja użyłam cytrynowego)

śmietana (ja użyłam kwaśnej)

Przepis jest naprawdę banalny i napisanie jego zajmie mi – góra 3 linijki. Choć raczej ważna jest tutaj idea i mam nadzieję inspiracja dla osób zaglądających na ten blog. Marchew obrać, umyć, ugotować do miękkości. Rosół podgrzać, dodać ugotowaną marchew, zmiksować na gładki krem.Po nalaniu do miseczek włożyć łyżkę śmietany, posypać pieprzem cytrynowym.

Dodaj komentarz