Lubię ten przepis. Jest banalny i szybki. Pierwszy raz jadłam go podczas warsztatów Satnama i Jagody, a teraz po prostu staram się mieć zawsze fetę w lodówce. Tak na wszelki wypadek.
Niezupełnie stosuję się do przepisu, który podał nam Satnam. On użył pomidorów oraz papryki. Ja po prostu ajwaru. I uważam, że ten przepis jest równie dobry 🙂
I do not entirely follow the prescription that Satnam gave us. He used tomatoes and peppers. I just use ajwar. And I think that this works just as well.
Ich halte mich nicht ganz an das Originalrezept, das Satnam uns gegeben hat. Er benutzte Tomaten und Paprika. Ich nehme einfach Awar. Und das funktioniert tiptop!
Feta psiti.
kostka sera feta
oregano
posiekany ząbek czosnku
pasta ajwar (możecie również użyć czerwonego pesto, czy pieczoną paprykę)
płatki chilli
oliwa z oliwek
Feta psiti.
Feta
Oregano
Chopped garlic cloves
Ayvar paste (you can also use red pesto or roasted pepper)
Chilli flakes
Olive oil
Feta psiti.
Feta
Oregano
gehackte Knoblauchzehen
Ayvar Paste (Sie können auch rotes Pesto oder gerösteten Pfeffer verwenden)
Chili-Flocken
Olivenöl
Na pergaminie ułożyć fetę pociętą w 1cm plastry. Całość posmarować pastą ajwar, posiekanym czosnkiem, ewentualnie pomidorem, czerwoną papryką. Posypać oregano, solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Jeść ciepłe, gdy ser „skrzypi” w ustach 🙂
Cut the feta into 1cm slices and place them on parchment. Grease it all whole with ayvar paste, chopped garlic, possibly tomatoes and red pepper. Sprinkle with oregano, salt and pepper. Pour over the olive oil. Bake in an oven heated to 200 degrees for 20 minutes. Sprinkle the whole product with finely chopped parsley. Eat warm.
Feta in 1 cm dicke Scheiben schneiden und auf Backpapier legen. Das Ganze mit Ayvar-Paste, gehacktem Knoblauch, evtl. Tomaten und Paprika einreiben. Mit Oregano, Salz und Pfeffer bestreuen. Olivenöl darüber träufeln. Bei 200 Grad im Backofen 20 Minuten backen. Das ganze mit fein gehackter Petersilie bestreuen. Warm essen.