Mazurek to dla nas ciasto, które moglibyśmy jeść niezależnie od świąt. Najbardziej lubimy na spodzie smakującym jak znane szkockie ciasteczka maślane. I koniecznie z masą z mleka w proszku 🙂 W tej odsłonie mazurek ma smak konfitury z płatków róży oraz pistacji.

Mleczny mazurek z konfiturą z płatków róży
kruchy spód
115g masła
55g cukru pudru
szczypta soli
130g mąki pszennej
40g mąki ryżowej (korzystałam też kiedyś z ziemniaczanej)
Wszystkie składniki zagnieść szybko. Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Wyrównać dokładnie, nakłuć widelcem i przechowywać w lodówce przez około 15 minut. Spód piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 40-45 minut. Wystudzić.
Wystudzony blat ciasta posmarować konfiturą z płatków róży (ewentualnie czarną porzeczką lub innym ulubionym smakiem). Przygotować masę mleczną.
100g mleka w proszku
110g roztopionego masła
100g cukru pudru
50ml wody
Mleko wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, dolać do sypkich składników wrzącą wodę oraz roztopione masło. Masę lekko przestudzić i wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Udekorować według własnego uznania. Schłodzić w lodówce.