Pierwszy raz, gdy upiekłam te ciasteczka, zaniosłam je do znajomych. Zniknęły po około 5 minutach! Są przepyszne, nie wymagają zbyt wiele pracy i tak naprawdę możecie do nich dodać wszystko na co macie akurat ochotę. 

Ciasteczka czekoladowe

65 g masła
50 g brązowego cukru
22 g białego cukru
1 g ekstraktu z wanilii
75 g mąki (typ 550)
2 g sody oczyszczonej
2 g soli
13 g kakao w proszku
65 g gorzkiej czekolady (min. 66%)

Czekoladę posiekać drobno. Możecie też użyć dowolne orzechy jeśli macie ochotę. Lekko rozmiękczone masło utrzeć z białym i brązowym cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Dodać sypkie produkty i ugnieść wszystko na jednolitą masę. Dodać czekoladę (ewentualnie orzechy) i uformować z ciasta walec. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 3h lub do zamrażarki na 15-20 minut. Po tym czasie kroić plasterki grubości 1cm. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12-14 minut w temperaturze 165 stopni. Ciastka są bardzo kruche, więc zdejmować je z blachy po lekkim przestudzeniu.

Przepis pochodzi z warsztatów prowadzonych przez Adriannę Jaworską w SPOT.