Czy widzieliście może program „Ugotowani”? Przypadek sprawił, że widziałam jeden z odcinków. Była w nim akurat Olga, która wcześniej brała udział w konkursie „Gotuj o wszystko”. Zrobiła sałatkę z koziego twarogowego sera zawiniętego w boczek. Pomysł wydał mi się fantastyczny i musiałam spróbować…
Udało mi się znaleźć kozi ser twarogowy polskiej produkcji, dzięki czemu jego cena była bardzo atrakcyjna. W przepisie Olgi były też truskawki, ale jakoś trudno było mi się przekonać do zakupu truskawek w październiku… Wprowadziłam więc modyfikacje w przepisie, a jeśli zależy Wam na oryginalnym przepisie musicie zajrzeć na stronę programu.
Sałatka z kozim serem i owocami
składniki na 2 porcje
2 garście sałaty (lub mieszanki sałat)
1 figa
100g twarogowego koziego sera
8 plasterków wędzonego boczku
kawałek mango (ja użyłam 1/4)
kilka orzechów laskowych
łyżka miodu
łyżka octu balsamicznego
Z sera zrobić małe kulki, zawinąć je dokładnie w boczek i wstawić do nagrzanego piekarnika (ja użyłam termoobiegu 200 stopni i zapiekanie od góry). Zapiekać, aż boczek będzie z wierzchu chrupiący. Musicie uważać, bo zbyt długo podgrzewany ser wypływa. Sałatę umyć i rozłożyć na talerzach, mango obrać i pokroić w paski, figę umyć i rozkroić na ćwiartki. Orzechy przepołowić i posypać nimi sałatkę. Przygotować sos mieszając ocet balsamiczny z miodem. Na sałacie ułożyć ciepło kulki, polać sosem i podawać natychmiast.
0 Comments