Czy widzieliście może program „Ugotowani”? Przypadek sprawił, że widziałam jeden z odcinków. Była w nim akurat Olga, która wcześniej brała udział w konkursie „Gotuj o wszystko”. Zrobiła sałatkę z koziego twarogowego sera zawiniętego w boczek. Pomysł wydał mi się fantastyczny i musiałam spróbować…

Udało mi się znaleźć kozi ser twarogowy polskiej produkcji, dzięki czemu jego cena była bardzo atrakcyjna. W przepisie Olgi były też truskawki, ale jakoś trudno było mi się przekonać do zakupu truskawek w październiku… Wprowadziłam więc modyfikacje w przepisie, a jeśli zależy Wam na oryginalnym przepisie musicie zajrzeć na stronę programu.

Sałatka z kozim serem i owocami

składniki na 2 porcje

2 garście sałaty (lub mieszanki sałat)

1 figa

100g twarogowego koziego sera

8 plasterków wędzonego boczku

kawałek mango (ja użyłam 1/4)

kilka orzechów laskowych

łyżka miodu

łyżka octu balsamicznego

Z sera zrobić małe kulki, zawinąć je dokładnie w boczek i wstawić do nagrzanego piekarnika (ja użyłam termoobiegu 200 stopni i zapiekanie od góry). Zapiekać, aż boczek będzie z wierzchu chrupiący. Musicie uważać, bo zbyt długo podgrzewany ser wypływa. Sałatę umyć i rozłożyć na talerzach, mango obrać i pokroić w paski, figę umyć i rozkroić na ćwiartki. Orzechy przepołowić i posypać nimi sałatkę. Przygotować sos mieszając ocet balsamiczny z miodem. Na sałacie ułożyć ciepło kulki, polać sosem i podawać natychmiast.