Zapraszam Was na tartę sernikową. Powstała całkiem spontanicznie z pozostałego w lodówce sera i w połączeniu z sezonowymi owocami przyprawiła nas o słodki zawrót głowy 🙂

Tarta sernikowa

ciasto

stały i sprawdzony już przez mnie przepis lub użyjcie swojego 🙂

250g mąki pszennej

125g masła (zimne i twarde)

1/4 szklanki zimnej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

masa serowa

250 g białego sera na sernik

150 g śmietany kremówki

2 jajka

2 łyżki cukru (możecie dodać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)

Do mąki dodać posiekane masło, wodę, olej i sól. Ciasto szybko wyrobić. Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować i wyłożyć foremki cienko rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i upiec na złoty kolor. Poczekać, aż wystygnie, a w tym czasie przygotować masę serową. Ubić ser ze śmietaną, dodawać kolejno jajka i cukier. Gotową masę wylać na tartę i piec około 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja dodatkowo górę ciasta skarmelizowałam i dopiero wtedy przybrałam owocami, ale myślę, że równie dobrze możecie polać ciasto delikatnie czekoladą. Smacznego 🙂