Zawsze jest dobra pora na sałatkę. Najlepsze są te najprostsze i najbardziej banalne. Z dużą ilością sałaty 🙂

img0294iy

Tak myślę, że chyba zawsze mam w lodówce sałatę. Czasem gotowe mieszanki, czasem zielone główki w czystej postaci. Cieszą każde – i te bardziej wymyślne i te najprostsze. Dzisiejszy przepis jest chrupiąco – orzeźwiający. Twarde zielone jabłko, seler naciowy i orzechy połączone z cytrynowym dresingiem.

Sałatka z selera naciowego i zielonego jabłka z cytrynowym dresingiem

składniki na 2 osoby

garść sałaty (ja użyłam rzymskiej)

2 łodygi selera naciowego

pół zielonego jabłka

garść orzechów (ja użyłam pekan, ale możecie użyć też innych)

garść rodzynek

starta skórka z 1 cytryny

Dresing:

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy dijon

sól

img0296ax

Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj, obetnij końce i pokrój również w kostkę. Orzechy podsmaż na suchej patelni lub podpiecz w piekarniku. Dodaj rodzynki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp sałatkę. Wszystkie składniki dresingu wymieszaj dokładnie i polej nim sałatkę. Jedz z apetytem 🙂

img0304bw

Dodaj komentarz