Czy myślicie, że historia powstania tarty tatin jest prawdziwa? Można nie dodać jakiegoś składnika do ciasta, pomylić sól z cukrem, ale żeby pomylić kolejność nakładania składników do pieczenia? Na czym polega fenomen tego ciasta skoro – powiedzmy sobie szczerze – jest po prostu brzydkie. Może to ten moment oczekiwania na obrócenie ciasta, a może wszechogarniający karmel. Nie wiem, nie wiem. Panie i Panowie poznajcie tartę tatin.
Przygotowanie tego ciasta teoretycznie jest proste. Praktycznie czekają na nas pułapki. Po pierwsze dobór naczynia do zapiekania. Po drugie – wydawało mi się, że i masła i cukru jest zbyt dużo więc zmniejszyłam ich ilość, co sprawiło, że tarta przykleiła się do naczynia. Po trzecie zastosowałam się do przepisu, ale tym razem kruche ciasto zbyt nasączyło się karmelem i mimo, że pyszne wyglądało jak zakalec.
Dziś przepis Michała Brysia. Chyba najlepszy jaki znam. I choć tarta tatin powinna być jabłkowa ja przedstawiam Wam morelową wersję.
Tarta tatin
przepis: Michał Bryś
Kruche ciasto:
125g masła w temp.pokojowej
90g cukru pudru
2 laski wanilii
1 jajo
250g mąki
Nadzienie:
200g cukru (300 w przypadku jabłek)
85g masła (125g w przypadku jabłek)
kilkanaście moreli (około 1,3kg jabłek obranych i pokrojonych a pół bez gniazd nasiennych)
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ziarenka wanilii. Dodać jajko. Nadal ucierać i dodać mąkę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, żeby miało średnicę spodu od tortownicy. Ciasto ponownie przykryć folią i wstawiasz do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
W rondlu, który można zapiekać, roztopić masło, dodać cukier i przez około 7-10 minut na średnim rondlu wszystko podgrzewasz. Cukier się rozpuści i będzie lekko brązowy. Ułożyć morele (jabłka) – wypukłą stroną do dna. Zostawić na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Rondel należy przełożyć do piekarnika i zapiec przez około 5 minut. Po tym czasie należy zwiększyć temperaturę do 250 stopni. Na jabłka nałożyć ciasto, nakłuć widelcem i zapiekać przez około 15 minut. Ciasto należy odstawić do ostygnięcia na około 20 minut. Po tym czasie rondel należy przykryć talerzem, odwrócić do góry nogami i podawać.