To dość banalne i proste w przygotowaniu ciasto. Możecie śmiało użyć moreli, śliwek, mirabelek, nektarynek – co tylko zapragniecie.

img2870a

Każda z moich książek kucharskich ma jakąś historię. Albo kupiłam ją sama, bo mnie zachwyciła, albo dostałam ją w prezencie. Wielką przyjemność sprawił mi mój Mąż, który przywiózł mi nowe książki ze swojej podróży do RPA. Muszę przyznać, że dość długo czekały na swoją kolej.

Przepis na to ciasto znalazłam w książce Sweet endings. Autorka książki – Sharon Glass – jest podobno odpowiednikiem Nigelli w RPA. Muszę przyznać, że jej słodycze są proste w przygotowaniu i naprawdę z dostępnych składników. Skąd więc wybór tego ciasta? Otóż w ostatnim czasie kupiłam duuuużą porcję mąki migdałowej 🙂

img2854r img2856n

Ciasto orzechowe z morelami

* Sweet Endings Sharon Glass z moimi modyfikacjami

375g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125g mielonych migdałów

łyżeczka cynamonu

250g cukru

szczypta soli

90g masła

5 jajek

łyżeczka ekstraktu waniliowego

6 – 8 moreli

cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać razem suche składniki. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej sztuce jajka po każdym dokładnie mieszając. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką.

img2864o

Owoce pokroić w ósemki i ułożyć na cieście i lekko docisnąć. Piec 20 -25 minut. Uwaga na termoobieg, żeby ciasto za bardzo nie wyschło. Podawać posypane cukrem pudrem.