Sezon dyniowy w pełni. Dynię zjadamy na każdy możliwy posiłek. Przed Wami krem dyniowy.

img55601t

Niestety do dnia dzisiejszego nie dotarły do mnie przepisy z warsztatów z Tomkiem Purolem. Dlatego postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i sama odtworzyć przepis z podaniem wagi czy ilości poszczególnych składników.

Przyznaję, że raczej robię zupę bardziej słodką, wykończoną śmietaną. Ta jest inna, wyraźnie czuć goździki, chilli i ocet. Spróbujcie sami!

Krem z dyni

2 szalotki

duży ząbek czosnku

650g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

500ml bulionu drobiowego

4 goździki

2 łyżeczki cukru

4 łyżeczki białego octu balsamicznego

chilli

sok z limonki

sól

boczek wędzony

pestki dyni

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

Na maśle i oliwie podsmażyć pokrojone szalotki i czosnek. Dodać dynię i dalej smażyć. Dolać bulion, dodać goździki, sól i cukier i gotować, aż do miękkości dyni. Uważajcie, żebyście jej nie rozgotowali. Całość zmiksować, dodać ocet, chilli i sok z limonki. Pestki z dyni podsmażyć na suchej patelni. Potem boczek pokroić w paski i również podsmażyć na suchej patelni. Zupę posypać pestkami i boczkiem. Można wykończyć dobrą oliwą.

Dodaj komentarz