Jeden z lepszych pomysłów na weekendowe śniadanie. Kiedy moi chłopcy mówią, że banany są już „brudne” pozostaje nam tylko zrobić z nich chleb. Książkę Sophie Dahl mam od dawna na swojej półce, a ten przepis pojawiał się już wielokrotnie na blogach. Nic dziwnego, przy małym nakładzie pracy pyszne danie. Chlebek […]
Miesiąc: listopad 2013
Libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży
Pierwszy raz na te ciasteczka trafiłam u Mai Skorupskiej. Już sama nazwa zwalała z nóg. Maja robiła je również na swoich warsztatach. Potem wpadła mi w ręce książka „The Lebanese Kitchen”Salmy Hage, gdzie był dokładnie ten sam przepis. Zrobiłam je raz, zrobiłam drugi i będę jeszcze robiła wiele razy. Pyszne […]
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie to moje niedawne odkrycie. Pokazała mi je Beata Mazela, którą znam dzięki SPOT., gdzie prowadzi warsztaty. Połączyła nas oczywiście pasja od pierwszej rozmowy. Bo jak nie uwielbiać ludzi, którzy z miłością mówią o jedzeniu? Przygoda kulinarna Beaty zaczęła się właśnie w Belgii, stąd też przepis. Dla mnie weekend […]
Dyniowy creme brulee
Tak to już ze mną jest. Znikam bez ostrzeżenia na długo. Oczywiście piekłam, gotowałam, trochę pochłonęła mnie praca, trochę nowe przedszkole chłopaków, zorganizowanie się na nowo i po prostu zmęczenie. „Ogarniam się” już. Wracam. Czy macie dania, które chcielibyście zjeść jako ostatnie w życiu? W tej chwili na mojej liście […]