Pierogi z jagodami to chyba obowiązkowy punkt lata. 

img1972dy

Ostatnio przypomniałam sobie moje pierwsze samodzielnie przygotowane pierogi. Były z serem. Nie pamiętam nawet ile miałam lat. Może 7-8 klasa. Były wakacje i mieliśmy z bratem wstać i iść do babci. Postanowiliśmy jej zrobić niespodziankę i zabrać obiad ze sobą. Otworzyliśmy starą książkę kucharską mojej mamy. Zrobiliśmy pierogi – wyszły idealne jak na dziecięce ręce. Niestety, nie wiedzieliśmy, że powinniśmy je przesypać mąką. Włożyliśmy je więc wszystkie do wysokiego plastikowego pojemnika i w drogę. Możecie sobie wyobrazić, co się stało. Z naszych pierogów zrobiła się jedna wielka kluska. W ten sposób poznałam jak powstają leniwe pierogi 🙂

img1974k

Jak widzicie mojego syna również zatrudniłam w kuchni. Ten wpis to raczej inspiracja, bo pewnie macie swoje przepisy na ciasto.

Pierogi z jagodami
ciasto:
250g mąki
200ml śmietany 18% zott
sól
250g jagód
cukier puder do smaku
img1978k
To przepis na ciasto z piemonckich pierogów. Wyszło mi 28 sztuk. Oczywiście zagniatacie ciasto, cienko wałkujecie. Wykrawacie kółka. Nakładacie farsz i sklejacie według inwencji własnej. Gotujecie i zjadacie.