Ris á l’amande to tradycyjny duński deser przygotowywany w święta. Chociaż bądźmy szczerzy, jak spróbujcie będziecie chcieli go jeść częściej. To zdecydowanie grzeszna przyjemność! Przepis dostałam od Marioli – mojej koleżanki. Mariola to niezwykle dobra, cierpliwa i przyjazna osoba. Mam okazję z nią pracować przy okazji wolontariatu w polskim muzeum […]
Miesiąc: grudzień 2018
Croquembouche
Bądźmy szczerzy. Croquembouche robi wrażenie! Zawsze! Ale jest też szalenie pracochłonna słodycz. Ale gdy zapytacie mnie czy warto, zawsze odpowiem TAK. Jak dla większości francuskich deserów. Mój ulubiony przepis pochodzi z warsztatów prowadzonych w SPOT. przez Adriannę Jaworską. Croquembouche 80ml wody 80ml pełnotłustego mleka 2 g soli 2 g cukru 75 […]
Perska Pavlova
Chciałabym rozpocząć od anegdoty. Jestem mamą dwóch chłopaków. Witold ma 10 lat, Antoni 8. Założyłam, że jako moje dzieci będą musieli umieć piec i gotować. Tak, tak, kiedyś jakieś dziewczyny powinny mi podziękować 😉 Ma to swoje dobre i złe strony oczywiście. Bo chłopacy oglądają różne programy kulinarne, a potem […]