Dzisiaj lekka kuchnia indyjska. Nie jest to może mój ulubiony kierunek kulinarny, ale przyznaję, że raita podbiła moje serce ( a to nie łatwe ;)). Przepisy to dzieło Jagody i Satnama, o których już pisałam na blogu.

44nz

Smażone krewetki z warzywami

przepis cytuję za Jagodą i Satnamem.

1 łyżka oleju

1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki

3 ząbki czosnku (ja uważam, że to trochę za dużo)

2 małe papryczki chilli, drobno posiekane

2 łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżeczka przyprawy garam masala

10-15 liści curry (świeże lub suche)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion gorczycy

1/2 łyżeczki soli

24szt. krewetek (choć uważam, że kurczak też będzie pasował)

1 duża marchewka pokrojona w julienne (czyli słupki)

1 duża cukinia pokrojona w julienne (jw.)

1 łyżka liści kolendry do dekoracji

3 limonki

5nwd

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego,  potem cebulę przez 5 minut.

Dodać czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smażyć jeszcze 5 minut,do zeszklenia i zmięknięcia cebuli.  Dodać warzywa i podsmażyć. Posolić do smaku.

Dodać krewetki   i gotować przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodać trochę wodę. Na koniec dodać liście kolendry i serwować z limonką.

Raita z ananasem i kolendrą

250g świeżego ananasa pokrojonego w słupki

300ml gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

1 łyżka cukru

1 mała czerwona papryka pokrojona w piórka

2 łyżeczki kuminu rzymskiego

1 łyżka liści kolendry

1 czerwona chilli, drobno pokrojona

sól do smaku

Na średnim ogniu ustawić mały rondelek. Rozgrzać. Dodać kumin i prażyć, aż nasiona zaczną pękać. W misce wymieszać razem wszystkie składniki. Całość udekorować kuminem i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz