Dzisiaj lekka kuchnia indyjska. Nie jest to może mój ulubiony kierunek kulinarny, ale przyznaję, że raita podbiła moje serce ( a to nie łatwe ;)). Przepisy to dzieło Jagody i Satnama, o których już pisałam na blogu.
Smażone krewetki z warzywami
przepis cytuję za Jagodą i Satnamem.
1 łyżka oleju
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku (ja uważam, że to trochę za dużo)
2 małe papryczki chilli, drobno posiekane
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy garam masala
10-15 liści curry (świeże lub suche)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion gorczycy
1/2 łyżeczki soli
24szt. krewetek (choć uważam, że kurczak też będzie pasował)
1 duża marchewka pokrojona w julienne (czyli słupki)
1 duża cukinia pokrojona w julienne (jw.)
1 łyżka liści kolendry do dekoracji
3 limonki
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim nasiona gorczycy i kminu rzymskiego, potem cebulę przez 5 minut.
Dodać czosnek oraz chilli, liście curry, kurkumę, garam masala i smażyć jeszcze 5 minut,do zeszklenia i zmięknięcia cebuli. Dodać warzywa i podsmażyć. Posolić do smaku.
Dodać krewetki i gotować przez 5 minut, jeśli potrzeba, dodać trochę wodę. Na koniec dodać liście kolendry i serwować z limonką.
Raita z ananasem i kolendrą
250g świeżego ananasa pokrojonego w słupki
300ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 mała czerwona papryka pokrojona w piórka
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 łyżka liści kolendry
1 czerwona chilli, drobno pokrojona
sól do smaku
Na średnim ogniu ustawić mały rondelek. Rozgrzać. Dodać kumin i prażyć, aż nasiona zaczną pękać. W misce wymieszać razem wszystkie składniki. Całość udekorować kuminem i świeżą kolendrą.