Ta zupa to nasz hit. Szczególnie teraz, gdy jest zimno. Jedliśmy ją po raz pierwszy u naszych fantastycznych znajomch, a potem już w domu po tysiąckroć. Powinnam ostrzec, że jest uzależniająca. Zresztą spróbujcie sami.

Zupa pomidorowa z pieczarkami i chorizo

4 puszki pomidorów lub 1-2 duże passaty pomidorowe

chorizo około 400g

cebula biała

0,5 kg pieczarek

rosół lub bulion warzywny

Pomidory – jeśli są w całości zmiksować. Chorizo pokroić w pół krążki i podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli chodzi o chorizo z doświadczenia wiem, że lepsza jest ta kulinarna. Jest bardziej miękka i podczas smażenia ma zdecydowanie więcej smaku. Pieczarki pokroić w kostkę lub talarki i podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć z około 1l rosołu lub bulionu (gdy nie miałam użyłam też wody – po prostu). Gotować około 20 minut. Doprawić według uznania – czy ostra papryka, czy zioła.

Ja podaję zupę z kolendrą i teraz do smaku użyłam fantastycznego oleju o smaku pora. MAGIA! Zdecydowanie podkręciło to smak.

Olej też znajdziecie na stronie https://cudmiodbox.pl

Dodaj komentarz