Zawsze jest dobra pora na sałatkę. Najlepsze są te najprostsze i najbardziej banalne. Z dużą ilością sałaty 🙂
Tak myślę, że chyba zawsze mam w lodówce sałatę. Czasem gotowe mieszanki, czasem zielone główki w czystej postaci. Cieszą każde – i te bardziej wymyślne i te najprostsze. Dzisiejszy przepis jest chrupiąco – orzeźwiający. Twarde zielone jabłko, seler naciowy i orzechy połączone z cytrynowym dresingiem.
Sałatka z selera naciowego i zielonego jabłka z cytrynowym dresingiem
składniki na 2 osoby
garść sałaty (ja użyłam rzymskiej)
2 łodygi selera naciowego
pół zielonego jabłka
garść orzechów (ja użyłam pekan, ale możecie użyć też innych)
garść rodzynek
starta skórka z 1 cytryny
Dresing:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy dijon
sól
Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj, obetnij końce i pokrój również w kostkę. Orzechy podsmaż na suchej patelni lub podpiecz w piekarniku. Dodaj rodzynki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp sałatkę. Wszystkie składniki dresingu wymieszaj dokładnie i polej nim sałatkę. Jedz z apetytem 🙂