
Sałatka rustykalna to mój pierwszych przepisów na blogu. To tak naprawdę pamiątka z naszego pierwszego wyjazdu do Włoch. Byliśmy na Piazza Santa Croce. Delektowaliśmy się widokiem jednego z najstarszych kościołów w mieście i kosztowaliśmy naprawdę pysznego i sytego jedzenia. Trochę z uśmiechem na ustach patrzę na niego, bo wiem już, że to nie lazur powienien tam być, a cudowna gorgonzola.

Sałatka rustykalna
przepis na 2 osoby
2 garście sałat (dowolne)
2 średnie pomidory
30g sera gorgonzola (pikantny lub słodki)
pół avocado
kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetta około 50g
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Sałatę umyć. Pomoidory pokroić w kostkę lub plastry w zależności od preferencji. Boczek podsmażyć na suchej patelni. Gdy będzie chrupiący wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki, avocado, jeśli jest miękkie wydrążyć łyżeczką. Wszystkie składniki połaczyć, polać do smaku octem balasmicznym i oliwą z oliwek. Podawać z białym pieczywem i winem.