Jestem wielką fanką Moniki Waleckiej. Wielką! Kiedyś – mimo licznych nietolerancji jedzenia – spróbuję jej chleba i wypieków. Jeśli oczywiście je dostanę, bo gdy patrzę na instagramie na te kolejki mogę nie mieć szansy. Ale mam za to jej książkę “Opowiadania drewnianego stołu”, którą uwielbiam! Mnóstwo przepisów już wypróbowałam, kolejne czekają w kolejce. A jako, że odkryłam na nowo nakładkę do parowania na termomixie, masowo zaczęłam robić parowane bułeczki.
Monika przygotowała je w wolno pieczonym boczkiem. Ja użyłam po raz kolejny przepisu Ani Włodarczyk na szarpane boczniaki.
Parowane bułeczki z pikantną sałatką z ogórka i szarpanymi boczniakami
Bułeczki:
500g mąki pszennej
125ml mleka
125ml wody
5g suszonych drożdży
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Sałatka z ogórka:
1 ogórek świeży
pół ząbka czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pasty wasabi (ja nie miałam, więc użyłam ostrej papryki)
pół łyżeczki oleju sezamowego
sezam
Wszystkie składniki (poza olejem) wymieszać razem. Oczywiście najlepiej, gdyby woda i mleko były ciepłe, żeby drożdże mogły pracować. Wyrobić wszystko, czy mikserem, czy ręką, na gładką masę. Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto, ponowie lekko je zagnieść. Podzielić na równe części. Według przepisu Moniki na około 10 równych części. Mi wyszło trochę więcej. Uformować z nich kuleczki. Dozwałkować je, aż do kształtu prostokątów. Każdą bułeczkę należy posmarować olejem, żeby nie zlepiła się podczas parowania i jednocześnie otworzyła na nadzienie. Bułeczki należy złożyć na pół.
Ja nie miałam koszyczka do parowania, użyłam nakładki na termomix. Położyłam na niej pergamin przycięty dokładnie do kształu naczynia i dodatkowo zrobiłam w nim nacięcia. Na nim ułożyłam bułeczki. Parowałam przez około 10-15 minut.
Ogórek pokroić na cienkie plasterki. Z pozostałych składników przygotować sos i wymieszać wszystko razem.
Tak jak wspomniałam, moje bułki były nadziane szapranymi boczniakami z tego przepisu: http://strawberriesfrompoland.pl/2019/11/04/szarpane-boczniaki/
i wyżej wspomnianą sałatką. Były przepyszne!