Jakiś czas temu kupiłam bataty. Chciałam zrobić z nich coś wyjątkowego. Tak naprawdę zainspirował mnie deser, który jadłam podczas naszego wyjazdu – były to lody, które były podane na musie z batatów. Więc, gdy znalazłam ten przepis wiedziałam, że mnie zachwyci!
Ciasto ze słodkich ziemniaków z orzechami pecan
spód:
225g ciastek digestive
85g mielonych migdałów
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka cynamonu
120g masła
warstwa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady (za pierwszym razem, gdy robiłam to ciasto użyłam mlecznej i było zdecydowanie lepsze – gorzka czekolad dominuje smak ciasta)
50g śmietany kremówki
warstwa z ziemniaków:
450g słodkich ziemniaków
3 jajka
1 łyżka soli
1 1/2 łyżka cynamonu
1/4 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżka świeżo startego imbiru (użyłam w proszku)
135g cukru
120ml śmietany kremówki
do dekoracji:
orzechy pecan
Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody.
Ciastka pokruszyć. Dodać mielone migdały i przyprawy. Masło roztopić w garnuszku i wymieszać razem wszystkie składniki. Kwadratową foremkę o boku 23cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka z masłem wyłożyć na spód.
W osobnym garnuszku – wlać śmietanę i dodać pokruszoną czekoladę. Roztopioną masę czekoladową wyłożyć na ciastka i lekko rozsmarować. Zbyt intensywne rozcieranie może zniszczyć warstwę z ciastek.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki odcedzić, rozetrzeć na gładką masę i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę z ciastek i czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Przed krojeniem wystudzić. Udekorował połówkami orzechów pecan.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.whiteonricecouple.com