
Uwielbiam to połączenie! Kruche ciasto, kremowy serek i słodycz pomidorków koktajlowych. Co prawda przygotowanie spodów do tarty czy tartaletek wymaga trochę pracy, ale nie zniechęcajcie się.
Tartaletki z musem z mascarpone i bazylii z pomidorami
kruche ciasto
250g mąki
150g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać szybko ciasto, ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wyłożyć nim dokładnie blaszki do tartaletek, dociskając brzegi. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać fasolę lub wstawić drugą foremkę, dzięki czemu ciasto będzie idealnie cienkie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek Michel Roux – Ciasta pikantne i słodkie.

Nadzienie tarty z pomidorami i kremem bazyliowym (na około 6 tartaletek)
250g serka mascarpone
Posiekana drobno bazylia
Sól i pieprz do smaku
Pomidorki koktajlowe
Siekane pistacje
Serek utrzeć na gładką masę, dodać posiekaną drobno bazylię, doprawić solą i pieprzem. Włożyć krem do rękawa cukierniczego. Na wystudzonych blatach nałożyć pokrojone w plasterki pomidory, przybrać kremem z bazylią, posypać orzechami. Podawać schłodzone.