Po tych bułeczkach zostało już tylko wspomnienie. Zrobiłam je moim dzieciom z okazji dnia matki. Zniknęły szybciej niż trwało ich przygotowanie… niestety.
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
ciasto
przepis Michael Roux, Ciasta słodkie i pikantne. Jest to klasyczne francuskie ciasto na bułki maślane – tzw. brioszki
70ml letniego mleka
15g świeżych drożdży
500g mąki
15g drobnoziarnistej soli
6 jajek
250g masła, lekko zmiękczonego
30g cukru pudru
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wlać do miski mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce umieścić mąkę, sól i jajka, dodać mieszankę mleka i drożdży. Wymieszać składniki, aby się połączyły. Teoretycznie autor proponuje mikser, ale… ja wyrabiam ciasto ręką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. W innej misce wymieszać cukier z masłem. Dodawać tą mieszankę w niewielkich ilościach do ciasta. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 2h. Uderzyć ciasto kilkakrotnie dłonią, by opadło. Ponownie przykryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zarobiłam je wieczorem i upiekłam rano.
rabarbar
6-7 łodyg rabarbaru
cukier do smaku
woda
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni z cukrem i wodą. Ilość cukru zależy od waszych preferencji. Możecie wymieszać rabarbar z truskawkami lub użyć samych truskawek.
Kruszonka
100g masła
100g cukru
200g mąki
Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę.
Z ciasta ulepić kulki i lekko spłaszczyć je ręką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej ułożyć rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Z podanej porcji ciasta otrzymałam 28 sztuk bułeczek. A jako, że był to także dzień matki, od moich chłopaków dostałam kwiatki 🙂