Pierogi z jagodami to chyba obowiązkowy punkt lata. Ostatnio przypomniałam sobie moje pierwsze samodzielnie przygotowane pierogi. Były z serem. Nie pamiętam nawet ile miałam lat. Może 7-8 klasa. Były wakacje i mieliśmy z bratem wstać i iść do babci. Postanowiliśmy jej zrobić niespodziankę i zabrać obiad ze sobą. Otworzyliśmy starą […]
Miesiąc: czerwiec 2012
Domowe tagliatelle z pesto z zielonej fasolki
Znalazłam nowe odprężające zajęcie – robienie makaronu! Do tej pory domowy makaron kojarzył mi się z babcią, rosołem i niedzielą. Wszyscy zachwycali się, że to domowy, najlepszy. Nie potrafiłam tego docenić. Zresztą miałam wrażenie, że wymaga olbrzymich nakładów pracy i niezliczonej ilości mąki. Ale to się zmieniło… Makaron pierwszy raz […]
Warsztaty cukiernicze z Tomaszem Dekerem
W warsztatach z Tomkiem Dekerem uczestniczyłam już jakiś czas temu w SPOT. Wspominałam o nich wielokrotnie. Początkowo obiecałam sobie, że zrobię te wszystkie słodkości i w ten sposób dowiecie się, co i jak,ale… na obietnicach samej sobie się skończyło… O Tomku wspominałam też Wam przy okazji Transatlantyku. Przygotowywał desery do […]
Tarta z rabarbarem i bezą włoską
Powinnam tak naprawdę napisać – przepis na bezę włoską. Bo wszystko, co się dzieje wokół niej jest tylko tłem. Bardzo długo chciałam nauczyć się jej robić, ale wydawało mi się, że bez termometru to raczej niemożliwe. Moje marzenia spełnił Tomek Deker na swoich warsztatach w SPOT. Obiecuję, kolejny wpis będzie […]
Pesto rosso
Kuchnia włoska ma w sobie coś magicznego. Jest tak zróżnicowana, że nie sposób przejść obok niej obojętnie i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W moim domu właśnie przeżywa renesans 😉 Pesto rosso 100ml oliwy z oliwek 100g migdałów (obrane ze skóry i zmielone lub posiekane) 2 […]
Tajska zupa z kurczaka
To jedna z moich ulubionych zup. Możecie śmiało zastąpić kurczaka krewetkami. Mam świadomość, że wymaga to kilku ważnych składników – trawa cytrynowa, galangal, lemonkę kafir… jeśli tylko będziecie mieli możliwość spróbujcie! Przepis dzięki Satnamowi Nagarwala, który między innymi prowadzi warsztaty kulinarne w SPOT. Tajska zupa z kurczaka 3 łyżeczki oleju […]
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Po tych bułeczkach zostało już tylko wspomnienie. Zrobiłam je moim dzieciom z okazji dnia matki. Zniknęły szybciej niż trwało ich przygotowanie… niestety. Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką ciasto przepis Michael Roux, Ciasta słodkie i pikantne. Jest to klasyczne francuskie ciasto na bułki maślane – tzw. brioszki 70ml letniego mleka […]