Dzień dobry wiosno! Dzień dobry poniedziałek! Wiosenne ciasto jabłkowe. Smakuje jak ciasto drożdżowe, a nie wymaga tyle pracy. Przepis pochodzi z pięknej książki „Limocello and linen water”.
Ciasto jabłkowe Filomeny
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g mąki
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 jabłka (około 220g)
Cukier puder
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Tortownicę 24cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać wanilię, i pojedynczo żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia, mleko.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli ubitą pianę do ciasta i wymieszać Wygładzić powierzchnię. Obrać jabłka, pokroić je na kawałki i zaczynając od środka ciasta układać w formie kwiatka. Posypać 2 łyżkami cukru. Piec około 45minut, aż brzegi jabłek zarumienią się, przykryć folią i piec jeszcze 15-20 minut.