Donna Hay to zdecydowanie moja idolka. Jej zdjęcia są proste, nieprzekombinowane i zdecydowanie apetyczne. Nawet najprostsza potrawa wygląda zjawiskowo.
Znam jej wszystkie książki. Placki z cukinii przez długi czas były moim faworytem. Dlatego chciałabym się z Wam podzielić tym przepisem. Na potrzeby własne trochę go przerobiłam. I tak szczerze powiedziawszy możecie, go modyfikować jak tylko chcecie. Zamiast fety możecie śmiało użyć serka koziego albo ricotty. Zamiast zwykłej mąki dodaję mąkę kukurydzianą, możecie dodać szalotkę, czosnek, co tylko przyjdzie Wam do głowy.
Placki z cukinii
400g cukinii
100g sera feta
2 jajka
80g mąki
Pół pęczka mięty
Pół pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na kilka minut. Cukinia puści wodę, należy ją z niej odsączyć. Do cukinii dodać jajka, pokruszony ser feta, mąkę i posiekaną drobno pietruszkę i miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z sałatką z pomidorów i ogórków. Ale zapewniam, że na zimno smakują równie wspaniale!