Gdybym miała wybrać pomiędzy zupą i drugim daniem bez wątpienia wybrałabym to pierwsze. Bez mąki, bez śmietany. Najchętniej pomidorowa – w każdej ilości. Tym razem krem z pieczonej papryki i grzanka z masłem cafe de paris.

21

W styczniu byłam na warsztatach prowadzonych przez Jakuba Kasprzaka – szefa kuchni pałacu Tłokinia. Jego menu porwało wszystkich uczestników i gotowałam już według jego przepisów, ale dziś chciałabym Wam zdradzić przepis na masło cafe de paris. Tak naprawdę było ono w duecie ze stekiem. Soczysty, świeżo usmażony kawałek mięsa, a na nim rozpływające się masło. Dlaczego tak zachwyca? Zobaczycie poniżej w przepisie.

22

Zupa krem z papryki

2 papryki

2 szalotki

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

ząbek czosnku

1,5 litra bulionu

sól, pieprz, tymianek

Paprykę przekroić, oczyścić z gniazd, umyć i rozłożyć na blachę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę i czosnek obrać i przekroić na pół. Całość ułożyć na blachę – paprykę skórą do góry, a nie tak jak na zdjęciu. I wstawić do piekarnika – ja piekłam w 220 stopniach. Gdy papryka zrobiła się z wierzchu ciemno brązowa, a warzywa przypieczone wyjęłam je z piekarnika. Paprykę włożyć do torebki foliowej, zamknąć szczelnie i odłożyć na bok na jakiś czas. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem. Paprykę wyjąć z torebki i obrać – teraz powinno być już łatwo. Paprykę włożyć do garnka i gotować z innymi warzywami. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie całość zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można oczywiście dolać bulionu.

23

Masło cafe de paris

masło 1 kg

60g ketchupu

25g musztardy dijon

25g posiekanych kaparów

125g posiekanej szalotki

50g posiekanej natki pietruszki

50g posiekanego szczypiorku

5g majeranku

5g koperku

5g tymianku

10g estragonu

Szczypta rozmarynu

1 ząbek czosnku posiekany

8 filecików anchois

1 łyżka stołowa brandy

1 łyżka stołowa madery

1 łyżka stołowa sosu worcestershire

½ łyżeczki do herbaty słodkiej papryki

½ łyżeczki do herbaty curry

Szczypta pieprzu cayenne

Pieprz świeżo mielony

Sok z jednej cytryny

Skórka z ½ cytryny

Skórka z ½ pomarańczy

Sól

Masło mieszamy ze wszystkimi składnikami i odstawiamy do lodówki zawijając wcześniej w folię spożywczą nadając mu odpowiedni kształt. Jeśli zastanawiacie się czy warto - to tak bardzo! Choć jak napisałam przeznaczone jest do mięsa ja mogłabym go używać do wszystkiego. 
24

 

Dodaj komentarz